+
قهوه

خواص و مضرات قهوه Coffee

نام علمی: (Coffea Arabica)

کلیات گیاه شناسی

قهوه درختی است که ارتفاع آن تا هشت متر می رسد. دارای ساقه ای استوانه ای دی و برگهای نوک تیز، متقابل، بیضوی و همیشه سبز می باشد. گلهای قهوه برنگ سفید بطور گروهی در کنار برگها ظاهر می شود. میوه آن که به نام قهوه معروف است به شکل تخم مرغی و برنگ سبز بوده که تدریجا زرد و سپس قرمز می شود. بهترین نوع قهوه قهوه عربی است که بحالت خودرو در حبشه، سودان و مناطق استوائی آفریقا وجود دارد ولی اکنون کشت آن در برزیل، ونزوئلا، جزائر آنتیل و دیگر مناطق آمریکای جنوبی مرسوم است.

 

درخت قهوه

 

ترکیبات شیمیایی

در بازار دو نوع قهوه وجود دارد که به نام قهوه سبز (خام) و قهوه بو داده معروف است و از نظر ترکیب شیمیایی با هم متفاوتند.

در ۱۰۰ گرم قهوه مواد زیر موجود است

  • آب 10گرم
  • چربی ۸ گرم
  • مواد قندی ۷ گرم
  • سلولز ۱۵ گرم
  • کافئین 15گرم

البته مقدار کافئین نسبت به نوع آن مختلف است و بین ۰ 0.7 درصد تا 1.5 درصد تغییر می کند. هر فنجان قهوه معمولا دارای ۸۰ میلی گرم کافئین می باشد.

البته در قهوه به غیر از کافئین، آلكالوئيدهای دیگری مانند آدنین، گزانتین، هایپو گزانتین و گوانین وجود دارد.

قهوه ای که به مصرف نوشیدن می رسد، قهوه بو داده است؛ زیرا قهوه سبز را نمی توان مصرف کرد.

قهوه پس از بو دادن عطری مطبوع پیدا می کند و برنگ قهوه ای در می آید و تغییرات شیمیایی بسیاری در آن بوجود می آید.

قهوه بو داده را باید در ظروف در بسته نگهداری کرد زیرا تدریجا رطوبت خود را از دست داده و اکسید می شود و بوی مطبوع آن از بین میرود.

چون قهوه برای مبتلایان به بیماری قلبی و عصبی ضرر دارد، بنابراین برای اینگونه افراد قهوه بدون کافئین که به نام Decafinated Coffee معروف است، تجویز می شود ولی ضرر آن بیش از قهوه معمولی است؛ زیرا برای گرفتن کافئین از حلال های شیمیایی نظیر دی کلرواتیلن، تری کلور اتیلن و کلرو اتیلن استفاده می کنند که مقداری از آن در قهوه می ماند. این مواد سمی و سرطان زا هستند.

 

خواص قهوه

 

خواص داروئی

قهوه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است و چون جزء دسته آلكالوئيدها می باشد، بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرده و فقط آن را بعنوان دارو مصرف کرد. کسانیکه به آن معتاد هستند باید سعی در ترک آن داشته باشند.

  • قهوه محرک است و هضم را آسان می کند.
  • تب بر است مخصوصا تب های نوبه ای را برطرف می کند.
  • به بدن نیروی کاذب می دهد.
  • سردرد را برطرف می کند.
  • مسمومیت های ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان می کند.
  • برای برطرف کردن يرقان مفید است.
  • ادرار آور است.
  • در درمان سرفه ای که با بلغم همراه باشد، موثر است.
  • دردهای عصبی را درمان می کند.
  • در درمان سیاه سرفه مفید است.
  • ضد عفونی کننده است.
  • گرد قهوه برای سوختگی ها مفید است.
  • قهوه ضد افسردگی است.
  • مقاومت ورزشکاران را زیاد می کند.
  • ابرونشیت را باز می کند و برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است.
  • برای برطرف کردن تب یونجه مفید است.
  • از کرم خوردگی دندان جلوگیری می کند.

 

مضرات:

  • هوه فشار خون را بالا می برد و آنهائیکه فشار خونشان بالاست، باید از نوشیدن قهوه خوداری کنند.
  • باعث تحریک و ضعیف شدن قلب می شود.
  • باعث بیماری قلبی می شود. تجربه ثابت کرده است که کسانی که قهوه می نوشند، احتمال بیماری قلبی در آنها سه برابر کسانی است که قهوه نمی خورند.
  • کلسترول خون را افزایش می دهد.
  • زنان باردار به هیچ وجه نباید قهوه مصرف کنند؛ زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک می شود.
  • خوردن قهوه در خانم ها ممکن است باعث کیست در سینه شود.
  • ایجاد سردرد می کند.
  • قهوه بیخوابی می آورد.
  • ممکن است باعث حرکات غیر عادی عضلانی شود.
  • ایجاد ناراحتی های روده ای و معده ای می کند. • لرزش و رعشه می آورد.
  • سوء هاضمه می آورد.
  • در برخی افراد، مصرف زیاد تولید اسهال می کند.
  • باعث تضعیف قوای جنسی می شود.

مطالب مرتبط

جو دو سر از نظر طب قدیم ایران معتدل یعنی نه سرد و نه گرم است. طبق تحقیقاتی که جدیدا انجام گفته است در کاهش کلسترول خون اثر معجزه آسایی دارد. مقوی اعصاب است. مقوی قلب و خون است. تسکین دهنده درد است. اگزما را درمان می کند. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

پوسته گوشتدار میوه سبز گردو، دارای امولسیون، قند و اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید مالیک، فسفات ها و اگزالات کلسیم است. عصاره برگ درخت گردو خاصیت میکروب کشی و باکتری کشی دارد. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

گشنیز گیاهی است علفی و یکساله، برنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شود: آنهائی که در قاعدۂ ساقه وجود دارد و به شكل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

گریپ فروت یک میوه اسیدی است و بهتر است که آن را همراه دیگر مرکبات مصرف گریپ فروت یک کرد و هنگامیکه آن را می برید، زود آن را مصرف کنید؛ زیرا در اثر ماندن مواد موثر خود را از دست داده و تلخ می شود. گریپ فروت از لیموترش کمتر اسیدی است. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

کورک یا کبر گیاهی مفید در درمان بیماری های طحال و کبد است. غنچه های نارس گل آن را در آب نمک انداخته و تلخی آن را می گیرند و بعد در سرکه ترشی می اندازند که خیلی لذيذ است. میوه آن به فارسی به نام خیار کبر و خیار شنگ معروف می باشد. ...

خواص میوه ها و سبزیجات