خواص گشنیز Coriander
نام علمی (Coriangrum sativum)
کلیات گیاه شناسی:
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است. در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است.
بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است. در قرون وسطی، ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند.
گشنیز گیاهی است علفی و یکساله، برنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شود: آنهائی که در قاعدۂ ساقه وجود دارد و به شكل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند.
قسمتهای مورد استفاده گیاه، ساقه و برگ و میوه آن است. میوه گشنیز گرد و برنگ زرد می باشد. بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود. حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است.
ترکیبات شیمیایی:
در ۱۰۰ گرم گشنیز مواد زیر وجود دارد:
آب ۷ . ۵ گرم
مواد چرب ۱۵ گرم
سلولز ۳۸ گرم
اسانس 1گرم
اسید اگزالیک ۱۲ میلی گرم
کلسیم ۱۷۰ میلی گرم
ویتامین آ ۲۰۰ واحد
ویتامین ث 50 میلی گرم
مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اولئیک، اسید پالمتیک، اسید لینولئیک و اسید پتروسه لینیک است. در برگ های خشک گشنیز مقدار زیادی ویتامین A و C یافت می شود.
خواص داروئی
گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
خواص تخم گشنیز به قرار زیر است:
- تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کن برای تقویت بدن بسیار مفید است.
- معده را تقویت می کند.
- خوردن تخم گشنیز با غذا، به هضم غذا کمک می کند.
- ادرار آور است.
- قاعده آور است.
- کرم های معده و روده را از بین می برد
- برای برطرف کردن تب تیفوئید مفید است.
- خاصیت ضد باکتری دارد و بیماریهای عفونی روده را برطرف می کند.
- تب های نوبه ای را از بین می برد.
- برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید.
- جوشانده تخم گشنیز خواب آور است.
- زکام را برطرف می کند.
- تخم گشنیز، شیر را در مادران شیرده زیاد می کند.
- برای تسکین درد دندان، تخم گشنیز را بجویید.
- تقویت کننده قلب است.
- جوشانده تخم گشنیز با خوردن تخم گشنیز بوداده، اسهال خونی را برطرف می کند.
خواص برگ و ساقه گشنیز:
- گشنیز خواب آور است.
- مسکن و آرام کننده است.
- مسمومیت های حاصله از مواد پروتئینی را برطرف می کند.
- با غذا گشنیز بخورید تا از ترش شدن غذا جلوگیری کند.
- تشنگی را برطرف می کند.
- طحال را تمیز و تقویت می کند.
- برای فتق مفید است.
- برای برطرف کردن بوی بد دهان سوپ گشنیز بخورید.
- دل درد را برطرف می کند.
طرز استفاده:
برطرف کننده بواسیر
حدود ۱۰ گرم تخم گشنیز را در ماهی تابه ریخته و بو بدهید تا رنگ آن قهوه ای شود. سپس آن را پودر کنید و با سرکه و یا شراب مخلوط کرده و چند روز آن را بنوشید تا بواسیر از بین برود.
برای برطرف کردن دندان درد
حدود ۱۰ گرم تخم گشنیز را در چهار لیتر آب ریخته و بگذارید بجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد. سپس آن را کمی سرد کنید و در دهان مضمضه کنید تا درد دندان برطرف شود.
برای شستن دهان و دندان
یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش ریخته و بمدت ۵ دقیقه دم کنید. سپس آنرا برای شستن دهان، دندان و گلو غرغره کنید.
مضرات گشنیز
گشنیز اگر به اندازه بکار رود ضرری ندارد ولی مصرف زیاد از حد آن تولید مستی توام با خستگی شدید می کند و گاهی به خوابی عمیق و گنگی و بی حسی منجر می شود.
روشهای مصرف گشنیز
از این گیاه بصورت پودر قطره قرص عرقیات پماد و اسانس استفاده می شود.