+
سماق

خواص و مضرات سماق

کلیات گیاه شناسی

سماق، درختچه ای است به ارتفاع ۴-۳ متر که شاخه های جوان و دمبرگ های آن را موهای ریزی پوشانده است. گل های آن حنایی رنگ است و در حدود ۱۰ سانتی متر طول دارد و دارای میوه های خوشه ای شکل به رنگ قرمز و قهوه ای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش می شوند.

نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن "سماک" نیز می گفتند. در حقیقت، فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.

میوه ی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی مانند کباب استفاده می شود.

 

پودر سماق

 

خواص دارویی

  • سماق به عنوان چاشنی برای بسیاری از غذاها به کار می رود و دارای خواص دارویی فراوانی، از جمله رفع درد دندان، تقویت لثه، برطرف نمودن تب، نقرس و رماتیسم است.
  • برای بیماران دیابتی مفید است زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی ها، ترکیب گلوکز با پروتئین های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین ها می انجامد. مطالعات نشان میدهد که سماق تا ۸۱ درصد از بروز این فرآیند پیشگیری می کند.
  • دارای طبیعت سرد و خشک است.
  • برای درد دندان مفید است.
  • تحریک کننده اشتها است
  • باعث تقویت لثه می شود.
  • به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است
  • برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی بیوتیکی دارد.
  • ادرار آور است.
  • برطرف کننده تب است
  • برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.
  • خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع می کند. در قدیم برگ درخت سماق را دم میکردند و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می کردند.
  • چای سماق برای کاهش تعریق به کار می رود.
  • غرغره کردن دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.

هشدار و مضرات:

  • خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می شود. فقط باید خشک آن را مصرف نمود.
  • مصرف بیش از اندازه سماق، مسمومیت زاست.

مطالب مرتبط

جو دو سر از نظر طب قدیم ایران معتدل یعنی نه سرد و نه گرم است. طبق تحقیقاتی که جدیدا انجام گفته است در کاهش کلسترول خون اثر معجزه آسایی دارد. مقوی اعصاب است. مقوی قلب و خون است. تسکین دهنده درد است. اگزما را درمان می کند. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

پوسته گوشتدار میوه سبز گردو، دارای امولسیون، قند و اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، اسید مالیک، فسفات ها و اگزالات کلسیم است. عصاره برگ درخت گردو خاصیت میکروب کشی و باکتری کشی دارد. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

گشنیز گیاهی است علفی و یکساله، برنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شود: آنهائی که در قاعدۂ ساقه وجود دارد و به شكل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

گریپ فروت یک میوه اسیدی است و بهتر است که آن را همراه دیگر مرکبات مصرف گریپ فروت یک کرد و هنگامیکه آن را می برید، زود آن را مصرف کنید؛ زیرا در اثر ماندن مواد موثر خود را از دست داده و تلخ می شود. گریپ فروت از لیموترش کمتر اسیدی است. ...

خواص میوه ها و سبزیجات

کورک یا کبر گیاهی مفید در درمان بیماری های طحال و کبد است. غنچه های نارس گل آن را در آب نمک انداخته و تلخی آن را می گیرند و بعد در سرکه ترشی می اندازند که خیلی لذيذ است. میوه آن به فارسی به نام خیار کبر و خیار شنگ معروف می باشد. ...

خواص میوه ها و سبزیجات